+31(0)297 - 26 61 91 Offerte Over ons

Veiligheid laser systeem: 7 belangrijke vragen

Hoe kies ik voor een veilig laser systeem? Voor veel bedrijven is dit veel belangrijker dan de laatste ontwikkelingen op techniek, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In dit artikel bespreken we daarom de 7 vragen waarmee ook een leek kan bepalen of een systeem goed aansluit bij de verwachtingen.

In steeds meer bedrijven en onderwijsinstellingen kom je laser snij-, graveer- en markeersystemen tegen. Ze worden gebruikt voor verschillende doeleinden zoals het maken van prototypes, het graveren van producten of gewoon in de productie. De laser systemen staan steeds vaker centraal in bedrijfsprocessen, wat een nieuwigheid was is ‘gewoon’ geworden.

Veiligheid laser systeem

Dat komt ook met risico’s. Een laser systeem wordt vaak aangekocht door een specialist, iemand die precies weet hoe ermee om moet worden gegaan. Maar nu de systemen breder worden ingezet zitten er steeds vaker ook andere mensen aan de knoppen. Zijn zij wel voldoende beschermd? De precieze maatregelen verschillen natuurlijk per merk en machine maar wij delen graag 7 vragen waarmee je de veiligheid van een laser systeem kan evalueren:

1. Heeft het laser systeem de juiste labels?
De eerste controle die wij uit zouden voeren is het controleren van de labels. Per land zijn er soms  andere vereisten maar ze hebben gemeen dat de fabrikant duidelijk aan moet geven op welke plekken er bepaalde gevaren aanwezig zijn. Hiermee wordt voorkomen dat niet getrainde mensen blootgesteld worden aan bijvoorbeeld hoge voltages of laserlicht.

2. Heeft het laser systeem een metalen behuizing?
Een klasse 1 laser systeem moet natuurlijk ontworpen zijn om te voorkomen dat de gebruiker, op welke manier dan ook, geraakt wordt door de laser of zelfs gewond raakt. De basis is dan natuurlijk een metalen behuizing die dik genoeg is om te voorkomen dat de laser hier doorheen kan komen. Een plastic systeem is vaak goedkoper maar biedt onvoldoende bescherming als er iets fout gaat. Een sterke laser die door een behuizing brand is zeer gevaarlijk.

3. Heeft de sluiting van het laser systeem een overlappende rand? Met alleen een metalen behuizing is de veiligheid natuurlijk nog niet gewaarborgd. Een platte sluiting kan, afhankelijk van de nauwkeurigheid van de sluiting, de laser laten ontsnappen. Denk aan een huis, tuin en keukenscanner, het witte licht komt er altijd onder tevoorschijn. In het geval van een of meerdere krachtige laserbronnen kan dit zeer gevaarlijk zijn. Wij raden daarom systemen aan met een overlappende rand zodat er geen kans is dat de laser ontsnapt.

Een hoogwaardig en veilig laser systeem koop je natuurlijk direct bij Laser 2000. Een voorbeeld van een systeem dat veiligheid hoog in het vaandeel heeft is de ULTRA X6000 van Amerikaanse Universal Laser Systems. Het vlaggenschip laser systeem biedt een marktleidende precisie en ondersteunt het simultaan gebruik van tot wel 3 laserbronnen. Ook op het gebied van veiligheid is aan alles gedacht, er is zelfs een accessoire dat eventuele brandbestrijding voor zijn rekening neemt.

veiligheid laser systeem

4. Is toegang tot het proces of panelen dubbel beveilighd?
Dubbele beveiliging gaat hand in hand met de overlappende rand in het voorkomen van blootstelling aan laserstraling. Het is ook door alle belangrijke internationale standaarden voorgeschreven dat klasse 1 lasersystemen een dubbele beveiliging moeten hebben op alle deuren en toegangspanelen. Het moet ervoor zorgen dat de laser stopt zodra er ook maar één beveiliging  wordt opgeheven.

5. Is het kijkvenster van gelaagd laser-veiligheidsglas?
Net als bij de behuizing is plastic vaak een praktische oplossing, maar nooit de meest veilige. Wij kiezen het liefst voor een kijkvenster van gelaagd veiligheidsglas met een optische dichtheid van tenminste OD 6+. Het veiligheidsglas is om te voorkomen dat er, zelfs als er een zwaar object op valt, geen laserstraal kan ontsnappen. Past het systeem een fiber laser toe? Dan kiezen wij voor een ander type glas, dat de noodzakelijke optische dichtheid van OD6+ heeft bij de golflengte van die fiber laser.

6. Is er een alarm voor hoge temperaturen?
Omdat laser systemen omgaan met een grote verscheidenheid aan materialen is het aan te raden om te kiezen voor een systeem met een hoge temperaturen alarm. Dit alarm zorgt ervoor dat er niet alleen een alarm gaat klinken maar dat het systeem ook uitgeschakeld  wordt als er te hoge temperaturen ontstaan. Dit kan schade en zelfs gevaarlijke situaties voorkomen ook als de operator even niet alle aandacht bij het proces heeft. Ook de luchtinvoer in het systeem wordt gestopt.

7. Gebruikt het laser systeem luchtkoeling?
Hoge voltages en water zijn vaak niet de meest veilige combinatie. Toch zijn er veel goedkope systemen die glazen laser behuizingen gebruiken en deze koelen met water. Als er om wat voor reden dan ook water lekt, de behuizing beschadigt of contact ontstaat met elementen die onder stroom staan kunnen de gevolgen ingrijpend zijn. Met name in een onderwijsomgeving raden wij het gebruik van een dergelijk systeem af, veel veiliger is een luchtgekoeld laser systeem met een stroomvoorziening die werkt op een laag voltage.

Laser systeem kopen

De aankoop van een laser systeem is voor veel bedrijven en instellingen een complex proces. Zij moeten de kosten en voordelen wegen, maar tegelijkertijd ook rekening houden met de veiligheid van gebruikers. Waar moet je dan beginnen? Onze specialist laser systemen, Ruben van Rossum, maakt dit proces met plezier gemakkelijker. Hij weet precies welk systeem goed aansluit op uw wensen en past in de omgeving waar deze geplaatst moet worden. Neem contact met hem op via vanrossum@laser2000.nl of bel +31-297-266191.

Passie voor fotonica
+31(0)297 - 26 61 91 Contact