Laser systeem configuratie: materiaal eisen als leidraad
Hoe bepaal je de optimale laser systeem configuratie? Het soort laser, de gewenste golflengte en de juiste intensiteit bepalen het optimale laser systeem voor jouw organisatie of instelling. Maar dat weet je bij aanschaf vaak nog helemaal niet. Daar kan je gelukkig iets aan doen. In dit artikel bespreken we welke invloed het materiaal heeft op jouw keuze voor een laser systeem en hoe je daarover na kan denken. Kom je er niet uit? Een van onze specialisten helpt je graag.
Laser systeem configuratie
Laser kan gebruikt worden om een grote verscheidenheid aan materialen te bewerken. Van plastics, papier en dunne folies tot hout, glas, schuim en zelfs metaal. Bijna elk materiaal kan met de juiste configuratie bewerkt worden. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw laser systeem om kan gaan met jouw materialen en eisen, nu en in de toekomst?
Er zijn 3 aspecten van het materiaal die bepalen welke configuratie het best bij jouw bedrijf of instelling past, dit zijn:
-Type materiaal
-Afmeting en vorm materiaal
-Materiaal bewerking
Type materiaal
Het is belangrijk om na te denken over de materialen die je nu of in de toekomst wilt gebruiken. Hoe materiaal reageert op de laser energie wordt namelijk bepaald door het samenspel van; golflengte van de laser, de intensiteit van de laser (wattage) en de absorberende eigenschappen van een materiaal.
In de praktijk zijn er 3 belangrijke golflengtes voor laser systemen, 10.6 en 9.3 micron die geproduceerd worden door CO2 lasers en de 1.06 micron golflengte van fiber lasers. En elk type laser is beschikbaar in verschillende sterktes. Tegelijkertijd heeft elk materiaal andere absorptie eigenschappen, verschillende golflengte en vermogen combinaties hebben een ander effect op hetzelfde materiaal. Daarom is het belangrijk om te bedenken welke materialen je wil (gaan) gebruiken zodat je de beste lasers en intensiteit voor jouw laser systeem kan bepalen.
Laser 2000 helpt bedrijven met de selectie, configuratie, installatie en ingebruikname van laser systemen. Samen bepalen we jouw wensen en wij zorgen ervoor dat jij snel aan de slag kan. Neem contact op via vanrossum@laser2000.nl of bel +31-297-266191.
Afmeting en vorm materiaal
Wat zijn de dimensies van het materiaal dat je wil bewerken? Het laser systeem moet namelijk wel om kunnen gaan met de afmetingen van jouw materiaal, onderdelen of product. Veel materiaal wordt aangeleverd als plaat of rollen die betrekkelijk eenvoudig op maat gesneden kunnen worden. Maar als jij 3-dimensionale objecten wil bewerken die bijvoorbeeld sferisch, cilindrisch of vierkant zijn heeft dit duidelijke gevolgen voor jouw laser systeem. Dan moet het systeem bijvoorbeeld de diepte van de Z-as kunnen instellen of een rotary fixture hebben.
Het ULTRA R9000 laser systeem van Universal biedt het grootste materiaalverwerkingsgebied van de ULTRA serie met een oppervlak van 1.219 mm x 610 mm en kan uitgerust worden met 2 verschillende lasers (twee CO2 lasers of een CO2 en een fiber laser) met een vermogen tot 150 watt.
Het ULTRA X6000 laser systeem van dezelfde fabrikant kan zelfs met dríe lasers tegelijk omgaan; twee CO2 en één fiber laser kunnen tezamen in het systeem hangen. Dan heb je all drie de golflengtes ter beschikking 10.6 micron, 9.3 micron en 1.06 micron.
Materiaal bewerking
Laser materiaal bewerking gebruikt de energie van een laser om de vorm of het uiterlijk van het materiaal te veranderen. Laser systemen kunnen dus niet alleen gebruikt worden om te snijden maar bijvoorbeeld ook voor het graveren van producten en onderdelen. Met een laser systeem haal je een veelzijdig hulpmiddel in huis om snel een ontwerp te veranderen of te produceren zonder omsteltijden.
Een systeem dat vooral gebruikt gaat worden voor serieproductie moet aan andere eisen voldoen dan als het vooral ingezet wordt voor de productie van prototypes. Weten wat je precies met je materiaal wilt bereiken bepaalt welke componenten nodig zijn om tot het beste resultaat te komen. Dan denken we bijvoorbeeld aan het type lens (brandpuntsafstand), welk materiaal ondersteuning nodig is (snijtafel, rotary) en de rol van vervuilende stoffen of restproducten (luchtfilters, gas ondersteuning).
Vaak wordt een laser systeem aangeschaft om één taak te vervullen maar blijkt al snel dat er meer mogelijk is. Het is dan zonde als het systeem niet optimaal geschikt is voor die toepassing. Wij raden onze klanten daarom vaak aan om te kiezen voor een systeem met wat bredere configuratie mogelijkheden.
Laser systeem kopen
De aankoop van een laser systeem is voor veel bedrijven en instellingen een complex proces. Zij moeten niet alleen de kosten en voordelen wegen maar ook precies weten welke configuratie het best bij hun past. Waar moet je dan beginnen? Onze specialist laser systemen, Ruben van Rossum, maakt dit proces met plezier gemakkelijker. Hij weet precies welk systeem goed aansluit op uw wensen en past in de omgeving waar deze geplaatst moet worden. Neem contact met hem op via vanrossum@laser2000.nl of bel +31-297-266191.