+31(0)297 - 26 61 91 Offerte Over ons

FAQ Laserveiligheid

Vraag en antwoord op de meest gestelde vragen

Een laserveiligheidsbril is een hoogwaardig optisch produkt waarmee zorgvuldig moeten worden omgegaan en gereinigd. Lees onderstaande aanwijzingen aandachtig.

  • Beschadigde brillen of filters met krassen of verkleuring mogen niet meer worden gebruikt. In overleg kan de bril door de producent worden hersteld. Gescheurde of gebroken monturen zullen het beschermingsniveau verminderen.

Bij dagelijks gebruik de volgende situaties vermijden:

  • De bril niet langdurige aan zonnestraling of UV licht blootstellen.
  • Bescherm de bril tegen krassen of mechanische belasting.
  • Bescherm de bril tegen zuren en giftige dampen.
  • Schoonmaken met water of een neutrale zeep. Niet droog!
  • Niet schoonmaken in een ultrasoon bad!

Brillen die beschadigd zijn door krassen of verkleuring van het filter mogen niet meer gebruikt worden. De goede werking is dan niet meer gegarandeerd. Bij twijfel kunt u contact met ons opnemen.

Reparatie is in veel gevallen mogelijk. Gebroken monturen en beschadigde filters kunnen worden vervangen. Bij een wat oudere bril adviseren wij een nieuwe aan te schaffen omdat de normeringen in tussentijd kunnen zijn aangepast.

Het onderscheid is de duurzaamheid van het filter gebaseerd op het veiligheidsniveau of de energie -en vermogensdichtheid van de lichtbundel (lees: laserbundel). Volgens de EN 207 Europese norm moet de bril volgens de testrichtlijnen bij een voltreffer met een continue laserbundel 10s of 100 pulsen bij een gepulste bron kunnen weerstaan. Is er voor een bril of filter geen EN 207 certificering beschikbaar dan garandeert de EN 60825 alleen de optische dichtheid of OD factor (verzwakking) van het filter. Dat is niet hetzelfde als het weerstaan van de bundel. Een bril met een voldoende OD kan binnen de volgens EN 207 testnorm gebruikte tijden defekt raken.

Het benodigde beschermingsniveau van de bril kan alleen bepaald worden op grond van de energie- of vermogensdichtheid van de bundel. Die wordt uitgedrukt in Joule per m² (energie) of Watt per m². Om de diameter van een laserbundel te bepalen wordt de afstand tussen de 1/e² intensiteitniveaus gebruikt. Dat zijn de punten waarbij het intensiteitniveau nog 13,5% bedraagt van het maximum.

Een laserstraal uit het zichtbare golflengte gebied is meestal alleen zichtbaar door de oplichtende stofdeeltjes in de ruimte of door reflectie tegen een oppervlak. Een volledig beschermende bril volgens de EN 207 norm zal geen enkel licht doorlaten. Is het licht wel zichtbaar dan heeft de bril een onvoldoende veiligheidniveau. Het is echter mogelijk dat er sprake is van een secundaire straling die veroorzaakt kan worden door ongevaarlijk fluorescentielicht. Er ontstaat dan niet-coherent licht van een andere golflengte of kleur. Zo kan een groene (532nm) laser een oranjekleurige fluorescentie veroorzaken die zichtbaar is door de bril.

Voor lasers in het zichtbare golflengte bereik bestaan er uitlijnbrillen die volgens de EN 208 norm gedefinieerd zijn binnen 400 – 700nm. Deze brillen absorberen of reflecteren het licht niet volledig. Die mogen bij een continue laser het licht met vermogen tot max < 1mW doorlaten. Hiermee voldoet men aan de laserveiligheidklasse 2. Het gemiddelde vermogensniveau van de laser mag het niveau dat op de bril staat vermeld niet overschrijden.

De bril dient als bescherming voor de ogen bij een toevallig directe blik in de laserbundel. Zij niet gemaakt om direct in de bundel te kijken. Een correct kozen bril met de juiste normering (EN 207) zal de bundel minimaal 10s of 100 pulsen (afhankelijk van het type laser) blokkeren.

Bij een kunststof filter wordt de kleur bepaald door het absorptie materiaal dat aan het kunststof is toegevoegd om de juiste blokkering voor een bepaald optisch spectrum te krijgen. Bij glasfilters kan de blokkering een combinatie zijn van een reflectie coating en absorptie. Als de reflectie en de absorberende kleur overlappen kan soms de kleur wat gewijzigd worden zonder dat dit van invloed is op het beschermingniveau. Sommige glasfilters werken op basis van interferentie waardoor deze aangebracht op een transparant glassubstraat een betere kleurenweergave geven in combinatie met een hogere daglichttransmisie die in % wordt uitgedrukt. In het Engels aangeduid met VLT (Visible Light Transmission).

Hiervoor is het nodig om de laserbeschermende factoren te controleren. Welke golflengte(s) heeft de laser en wat is het bijbehorende veiligheidsniveau volgens de EN 207 of EN 208 norm. De markeringen in de bril moet overeenkomen met de gebruikte golflengte en de het juiste beschermingsniveau. Als u ons de gegevens aanlevert van uw laser dan voeren wij graag de berekening voor u uit. Als u de bril gaat gaat gebruiken bij een laser die buiten het beschermingsgebied van de bril ligt riskeert u oogletsel.

Het zichtbare golflengtebereik loopt van ca. 380nm-780nm, waarbij de exacte grens bij iedere persoon iets kan verschillen. Een filter dat dit gebied volledig zou blokkeren is dus voor al het zichtbare licht dicht en daarmee zwart. Ook als dit gebied niet volledig wordt geblokkeerd en alleen bepaalde emissie golflengtes tegenhoudt zal het filter zeer donker zijn. Omdat bij een stijgende beschermingsfactor voor een of meerdere zichtbare golflengtes ook het omliggende spectrale gebied steeds verder wordt geblokkeerd, is het zeer lastig om een bril met een filter te maken dat nog veel licht zal doorlaten in de tussengelegen gebieden. Er bestaan wel mogelijkheden om in bepaalde gevallen met grijsfilters te werken, maar dan is een extra omgevingsverlichting wel aan te bevelen.

“Laserklasse 4” is een laserclassificering volgens de EN 60825-1 norm. Voor dit soort lasers zijn persoonlijke veiligheidmiddelen noodzakelijk. Echter deze classificering alleen zegt niets over de golflengte of de aard van de laser en daarmee aan welke eisen een laserveiligheidbril dient te voldoen. Om de juiste bril te selecteren is het van belang om de volgende parameters te weten:

  • De golflengte (in nm of um)
  • Is het een CW of gepulste laser
  • Het maximale uitgangsvermogen in Watt (bij CW laser)
  • De maximale energie per puls en pulsherhalingsfrequentie (bij gepulste laser)
  • De bundeldiameter

Voor een enkele golflengte is dat eenvoudig te berekenen, maar bij gebruik van meerdere golflengtes en verschillende gebruiksmodi is dat erg lastig. Als u ons de informatie van deze lasers aanlevert zullen wij de berekening voor u kostenloos uitvoeren. Hieronder een voorbeeld hoe u deze informatie kunt aanleveren:

Aanlevering van de juiste

laserveiligheidsbril voor

onderstaande lasergegevens

Laser 1

Laser 2

Laser 3

Laser 4

Eenheden

Lasergolflengte

 

 

 

 

 

nm

Max. gemid. vermogen met

pulsherhalingsfrequentie

 

 

 

 

 

 

 

 

W

Hz

De kleinste bundeldiameter die toegankelijk is.

 

 

 

 

mm

De kleinste divergentie van de bundel.

 

 

 

 

mrad (halve hoek)

Max. pulsenergie bij de pulsherhalingsfrequentie

 

 

 

 

 

 

 

 

J

Hz

Max. pulseherhalingsfrequentie met de pulsenergie

 

 

 

 

 

 

 

 

Hz

J

Kortste/ langste pulsbreedte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

s

Stel uw vraag aan Laser2000

Aanhef *

Direct contact

Laser2000 is high-tech distributeur en kennispartner in fotonica / opto-elektronica. Vertrouw op onze jarenlange ervaring. Waar kunnen wij u mee helpen?

+31(0)297 - 26 61 91 Applicatie-advies

Passie voor fotonica
+31(0)297 - 26 61 91 Contact